Pää asiaa

Aikuisen ihmisen pää painaa 4,5-5 kg, joten ei ole lainkaan yhdentekevää missä asennossa päätäsi kannattelet! Ikävä kyllä kuvan välityksellä en saa sinulle kahvakuulan painoa välittymään, mutta laitanpa sen tähän todella suurena =). Seuraavan kerran marketissa käydessäsi, voit poiketa urheiluosastolla kokeilemaan kahvakuulaa tai punttia. Sillä kun tuota painoa käsissä pitelet, asia todella konkretisoituu!

Kun päätä lasketaan eteenpäin 2,5 senttiä, tuplaantuu pään paino ja niskaan sekä yläselän lihaksiin kohdistuu 10 kilon veto. Kun päätä viedään eteenpäin toiset 2,5 senttiä on veto jo 20 kiloa. Lapsilla kuormitus on vielä suurempi, koska lapsen pää on suurempi suhteessa kehoon. Yläselän lihaksia ja niveliä ei ole suunniteltu näin suuren staattisen pidon kestämiseen.

Kännykkäniskapiirros

Kun niskaa ja yläselkää pidetään kumarassa säännöllisesti pitkiä aikoja, alkaa keho sopeutua uuteen asentoon.
Luonnollinen, terve asento muuttuu ja selän sekä niskan muoto painuu kumaraksi. Pikkuhiljaa lihassolut sopeutuvat uuteen asentoon ja terveen ryhdin saavuttaminen tulee vaikeaksi.

Havainnoi arjessa eri tilanteissa, missä asennossa pääsi on. Tarkista, miten televisio on kotona sijoitettu. Onko pääsi (tai jonkun muun perheenjäsenen pää…) aina tiettyyn suuntaan vinossa tv.tä katsoessa? Missä asennossa pääsi on kun ajat autoa? Puhumattakaan kännykän ja tietokoneen kanssa viettämääsi aikaa…

Tämän kuukauden vinkki on ennaltaehkäisevä, joka toivon mukaan herättää sinut havaitsemaan pää asiaa!

Ps. Mitäpä jos seuraavan kerran kotona ollessa, kun ajattelet hipaisevasi näyttöä, kohdistatkin huomion lähellä olevaan perheenjäseneen. Ja annat sipaisun hänelle.