Lyhyesti fasciasta eli peitinkalvosta

Todellakin lyhesti ja selkokielellä…

Monet ovat elämänsä aikana joskus syöneet lihaa, jossa on sitkeää kalvoa. No, tätä samaa kalvoa me ihmiset olemme ”täynnä”. Jokaista elintä, lihasta , lihaskimppua ja -säiettä ympäröi peitinkalvo. Mitä isompi lihas, sitä paksumpi kalvo. Ja ennen kuin lihas pääsee venymään, pitää kalvon antaa myöden.

Pilatesohjaajakoulutuksessa meille näytettiin kuva, joka näytti aivan ihmiseltä. Siinä oli fasciat, jotka oli irroitettu lihasten ympäriltä henkilöltä, joka oli testamentanut kuolemansa jälkeen ruumiinsa lääketieteen käyttöön. (Kyllä, tuntui vähän hurjalta, mutta kuva oli kerrassaan avartava!)  Kun lihakset linkittyvät toisiinsa niin tekevät myös fasciat ja syntyy ns. fascialinjoja. Muistetaan myös, että lihaksia löytyy sekä pinnallisia että syvempiä.

Kuvassa näkyvät lihaskalvolinjat kulkevat ristiin (linjoja myös muita).  Esimerkiksi oikean nilkan loukkaantuminen/virheasento saattaa näkyä vasemman korvan asennossa. Kuvan myötä saa myös ymmärrystä, miten vaiva saattaa siirtyä uuteen kohtaan. Kehomme on siitä(kin) hieno systeemi, että kun joku osa (vaikka se nilkka) pettää, niin toinen (polvi) jeesaa. Kunnes polvikin kuormittuu liikaa. Mutta ei hätää, sitten on jo seuraava, ”kolmas kaveri”, eli lonkka valmiina…

On ollut todella hienoa saada oppia koulutuksissa samasta asiasta eri näkökulmista, pilateksen, shindon tai jäsenkorjauksen tiimoilta. Ja mikä parasta, oppia ja oivalluksia saa koko ajan lisää!